Åsele

Långt driftstopp för vindkraftspark

2:25 min

Vintervädret skapar problem för vindkraftverken i Västerbotten, bland annat för Vattenfalls vindkraftspark i Stor Rotliden utanför Åsele. Vindkraftsparken som nu upplever sin andra vintersäsong har stått still i mer än fjorton dagar men håller nu på att startas upp igen.

– Det speciella med i år var att det var mycket fuktig luft, kall luft, från öster som kom över bottenhavet som inte har varit frusen. Det var en situation som vi inte har sett förut, säger Anders Dahl, chef för förnybar energi på Vattenfall.

Han förklarar driftstoppet med isbildning på turbinerna som en följd av detta ovanliga väder.    

Är det vanligt med så långa driftstopp?

– Det har vi aldrig sett förut. Risken för isbildning är ju inget som vi inte varit förberedda på men så här mycket har vi inte sett förut.

Vindkraftsparken var i drift förra vintern men trots allt är det en ny anläggning. Hur kommer det sig att den inte klarar av klimatet bättre än vad den gör?

– När vi handlade upp den här anläggningen för tre år sedan då fanns det inte avisningsutrustning som ett förval hos de tillverkare som vi valde mellan.

Mycket speciella väderförhållanden och att vindkraftverken saknar avisningsutrustning, alltså värmeslingor i bladen, är huvudorsakerna till att vindkraftverken i Stor Rotliden stannade. Och betydelsen av avisningsutrustning ser man när man tittar på vindkraftsparken på Gabrielsberget utanför Nordmaling. Där har företaget Svevind 40 vindkraftverk och av dem är 38 i bruk, något som operativa chefen Mikael Kyrk förklarar med just avisningstekniken.

– Det innebär också att vi kan köra för fullt och vi får ingen påisning som andra verk som inte har värme i bladen som gör att maskinerna fungerar bättre även i svårare vädersituationer.

Men som man säger: inget ont som inte för något gott med sig. För det norrländska vintervädret kan komma att visa sig användbart. Just nu letar Svenskt Vindkraftstekniskt centrum efter en plats med 90 procents sannolikhet för just nedisning, och där har Storuman och Sorsele nämnts som tänkbara platser. Tanken är att skapa en forsknings- och testanläggning för vindkraftverk i kallt klimat, något Anders Dahl på Vattenfall tror att det finns ett stort behov av.

– Absolut och det pågår. Vindkraftsägare och tillverkare jobbar mycket med det här. Så nu när man ska handla upp turbiner så finns det betydligt bättre utrustning att tillgå.

Elin Segerlind
elin.segerlind@sverigesradio.se
7 februari 2012