vården

Egna läkare vikarierar

1:37 min

"Jobba på din kompledighet - tjäna extra mycket pengar" - det var devisen som skulle locka Västerbottens specialistläkare att extrajobba i primärvården. På det sättet har man kunnat fylla femton veckors vikariat sen kampanjen drog igång i höstas, men målet var högre.

Trots det är primärvårdschefen Leif Persson inte besviken.

– Nej, det var jag inte för egentligen hade jag inte så stora förhoppningar. Det var nåt vi skulle testa, och det har fallit ganska väl ut tycker jag. Det kan vara början på ett annat sätt att se på samarbete inom vården i hela länet, där vi kan jobba bättre ihop mellan sjukhusen och primärvården.

Hälsocentralerna har konstant saknat ungefär 30 procent av läkarna, åtminstone de senaste 40 åren, enligt Leif Persson. Det var den ständiga läkarbristen och de dyra stafettläkarna från många olika håll som fick primärvårdsledningen att presentera satsningen vid Noliamässan förra året. Målet var att få de egna sjukhusläkarna att ställa upp som vikarier på hälsocentralerna när de var komplediga från sina jourpass. Facken accepterade tillfälliga undantag från arbetstidsreglerna.

– Ja vi är ju mer eller mindre tvungna att göra det så länge vi har den brist vi har idag. Och den brist vi har är ju nästan 30 procent, säger Leif Persson.

25 000 kronor betalar landstinget en läkare för en veckas vikariat - ungefär 40 procent över normallön. Det är nästan lika mycket som en stafettläkare tjänar - men för landstinget är kostnaden betydligt lägre. Och primärvårdschefen tror på framtiden för glesbygdsvården, fast han själv går i pension om ett par veckor.

– Vi har lyckats bra med en annan rekryteringstanke: Om man söker en utbildningstjänst inom allmänmedicin i Västerbotten så kan man få en tilläggsutbildning i glesbygdsmedicin. Och det är nånting unikt.