1 av 2
Sigun har ännu inte fått betalt för sina silverskedar. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
2 av 2
Guld, guldsmycken, guldkedjor. Foto: Lars Pehrson/Scanpix.
Konsument

Svårt att få rätt vid guld- och silverförsäljning

Konsumentköplagen gäller inte vid försäljning
0:27 min

Företag som uppmanar folk att sälja sitt guld och silver till dem blir allt vanligare. Men det gäller att vara på sin vakt för blir man lurad gäller inte konsumentköplagen. Sigun Sandström från Skellefteå såg en annons och bestämde sig för att sälja sina silverskedar.

--Det första han säger är att det är gammalt silver, då får du lite mer. Så allt skulle gå för cirka lite drygt tusen kronor, berättar Sigun Sandström.

– Han skrev upp namn och adress, och jag tror personnummer, och sa "ni får inte kontanter utan vi skickar det på tio dagar".

Men hur känns det då att du inte har fått dina pengar?

– Det känns ju inte bra. Det är klart, fjorton dagar, men nu har det ju gått mer än det. Man ska nog se upp med sådana där företag. Innan man ska sälja nåt, att man kollar upp vad det är för företag och att de verkar vara seriösa. Kanske nån som har provat sälja till dem och att det verkar gå korrekt till, säger Sigun Sandström i Skellefteå.

På Konsumentverket är den här typen av historier är inte helt obekanta - och enligt konsumentvägledare Maria Lidström kan de bli fler framöver. Och för den som har blivit lurad är skyddet dåligt.

– Eftersom det är konsumenten som är säljare och företaget köper gäller inte konsumentlagstiftningen. Det är köplagen som gäller och den siktar inte på samma skydd för konsumenten. Det viktiga då när inte tvingande lagstiftning gäller det är att man noga ser över avtalet och ser vilka villkor det är som gäller och att man får dokumenterat vad man kommer överens om.

Uppdatering fredag: I dag beklagar vd:n företaget SMS Guld Christopher Clewehielm säger till P4 Västerbotten att han beklagar att pengarna inte kommit fram än.

– Vi har haft en jätteanstormning av folk som vill sälja guld till oss så vi har tyvärr inte hängt med, säger vd:n.

Uppdatering lördag: Företaget har visat uppdraget till internetbanken att föra över pengarna den 30:e januari. Men Sigun kan ännu så sent som lördag den 11 februari inte se att hon skulle ha fått pengarna till sitt konto, och har bokat tid med sin bank för att reda ut vad som har hänt.

Köplagen

  • Köplagen gäller när en privatperson säljer något till ett företag, när en privatperson säljer till en annan privatperson eller när ett företag säljer till ett annat företag.
  • När en privatperson köper något av ett företag gäller istället konsumentköplagen som har tvingande regler om rättigheter och skyldigheter mellan köpare och säljare.
  • Köplagens regler är inte tvingande utan går att avtala bort.
  • Köplagen innehåller regler om till exempel leverans av varan, hur man gör om det är fel på varan, betalning och skadestånd.
  • Betalning förutsätt ske kontant vid köpet om man inte avtalat om annat.
  • Om tidpunkt för betalning inte står i avtalet är köparen skyldig att betala när säljaren kräver det.
  • Köparen har rätt att undersöka varan innan betalning sker, men undersökning ska göras så snart omständigheterna medger det.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".