Byske

Trångbott i Byske när många flyktingar söker dit

1:50 min

Byske är populärt när asylsökande flyktingar väljer placeringsort. Det är i alla fall Migrationsverkets förklaring till  varför problemen med trångboddhet fortsätter där.

Farida bor sedan tre år i en liten etta med sina två barn.

- Här lagar vi mat. Här sover vi, och här äter vi och det är här som barnen ska leka. Och som du ser är mina barn sjuka nu. Den här trångboddheten har påverkat de både psykiskt och fysiskt.

Farida som flytt undan mannens förtryck i hemlandet vill inte lämna ut hela sitt namn av rädsla för repressalier.

De har nu bott tre år i Byske och trivs i samhället. Barnen har fått vänner och Farida själv jobbar ideellt. Äldsta sonen är nio år.

- Ibland är det jag som sover på en madrass på golvet eller mamma, säger sonen.

Hur gör du när kompisarna kommer?

- Jag vill inte att dem kommer hit eftersom jag inte har eget rum, jag brukar gå till dem istället, säger han.

Migrationsverket är medvetet om problemen med trångboddheten i Byske. Boendeansvarig Kerstin Egmalm säger att orten är ofta avgörande för större lägenheter.

- En ort som Byske exempelvis där vi har fjorton ettor av totalt nitton lägenheter. Om man bor trångt eller om familjen växer så brukar vi erbjuda större lägenheter, eftersom det finns bara fyra lägenheter som är tvåor i Byske då blir det istället en annan ort. Orter som till exempel Kåge Bureå, Skelleftehamn, Jörn, och Boliden om man som sökande tackar nej till dessa så kvarstår ju problemet.