Järn i hjärnan jätteviktigt för för tidigt födda

1:37 min

Om barn med födelsevikt under 2,5 kilo snabbt får järntillskott har dom en större chans att slippa växa upp med till exempel ADHD. Det har forskare vid Umeå universitet upptäckt.

Staffan Berglund, som är läkare och doktorand vid Umeå universitet har med sin forskning visat att järnbrist under det första levnadshalvåret kan vara en viktig orsak till att för tidigt födda barn oftare drabbas av ADHD än andra barn.

Låg födelsevikt innebär att barnet föds med mindre reserver av  järn, som är en nödvändig byggsten i kroppens alla celler. När barnen är nyfödda växer hjärnan väldigt fort.

– Man har länge misstänkt att om man inte har tillgång till  järn under den här snabba tillväxten, då kan hjärnan påverkas negativt. Det svåra har varit att bevisa det i forskning, säger Staffan Berglund.

Dessvärre går det inte att kompensera järnbristen i efterhand. De skador som kan uppstå kan inte repareras i efterhand.

– Av alla barn som har ADHD är det ganska många som har låg födelsevikt. Nu har vi hittat ett sätt att minska den risken. Sen är det ju en massa andra faktorer som bidrar till en diagnos som ADHD, men just den här faktorn går att åtgärda, säger Staffan Berglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista