Mediemogul som seriemördare i opera

Thriller-operan ”La Quintrala” spelas just nu på Norrlandsoperans Black Box i Umeå. Greta Sundberg har skrivit librettot om seriemördaren Catalina, alias ”La Quintrala”, som i denna historia är ägare till en tv-kanal och ledare för ett rasistiskt parti.

Fem sångare på scen, utan orkester, sjunger i mikrofoner kopplade till en dator där musiken skapas interaktivt. Det är vad publiken får höra när historien berättas.

Seriemördaren Catalina, som kallas La Quintrala, efter en parasitväxt, äger en tv-kanal och är ledare för ett rasistiskt missnöjesparti. Hon är omöjlig att komma åt på grund av sin status i samhället. Det här är en opera-thriller om hat och lidelse och om hur media och makt förvandlar människor till monster. Greta Sundbergs libretto är löst baserat på den chilenska seriemördaren LA Quintrala som levde på 1600-talet, men handlingen är förflyttad till samtid.

- Jag försöker ofta skriva om saker och ting som pågår här och nu, branden i Göteborg eller nynazism som jag också har skrivit om. Vad som fascinerade mig här var likheterna med till exempel Silvio Berlusconi, en maktmänniska och en mediemänniska, som förmår att lägga under sig en mängd människor som inte vågar eller kan protestera. Människor som kanske till sist fråntas viljan att protestera, de blir på något vis marionetter, säger Greta Sundberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".