Umeå

Friskolor utan bibliotek trots kommunens pengar

1:41 min

Umeå kommun betalar nästan 900 000 kronor om året till de fristående skolornas skolbibibliotek. Men trots ersättningen saknar många skolor fungerande skolbibliotek. Kommunen kan inte kontrollera saken och vet inte hur stora bristerna är.

Det handlar om pengar också när det handlar om skolbibliotek. Omkring 800 kronor per elev och år - sammanlagt 860 000 kronor - betalar Umeå kommun för att de större friskolorna ska ha verksamhet med skolbibliotek - personal och böcker. Nu krävs det i en ny lag från årsskiftet dessutom.

Kulturnämndens ordförande Thomas Wennström (S) vet inte hur många friskolor som inte tar sitt ansvar för skolbiblioteken, trots ersättningen. Att kommunen skulle "sälja" bibliotekstjänster till friskolorna tror han bryter mot konkurrensbestämmelser. Och man är inte intresserad av att ge bort det gratis samtidigt som friskolorna får ersättning för det - och gör stora vinster.

– Nej, men det här är ju en fri marknad. Om jag nu ska vara lite polemisk så är det den borgerliga regeringen som skapat förutsättningarna. Nu kommer ju skolbibliotekslagen, men det är ju Skolinspektionens sak att nu se till att skolorna har det som eftertraktas. Och jag tror att många friskolor är oroliga nu för de använder inte pengarna på det sätt som man skulle önska.

Folkpartiets Britt-Marie Lövgren anser att Umeå kommun agerar omoget och barnsligt genom att inte ge friskolorna hjälp och stöd med skolbiblioteken. Även om friskolorna får kommunala pengar så är det viktigast att det finns skolbibliotek.

– Jag är så upprörd över att kommunen agerar som om man vore en egen kapitalist, och vägrar se till att det som gäller för dem som går i kommunal skola också måste gälla för andra elever som bor i kommunen. Jag tycker att man ska ha en annan approach helt enkelt, hitta lösningar.

Så mycket får de fristående skolorna för skolbiblioteken.

Minervaskolan 386 745 kr

Hannaskolan 61 233 kr

Mariaskolan 22 522 kr

Montessoriskolan 25 161 kr

Prolympia 229 398 kr

Språkskolan 35 141 kr

Waldorfskolan 119 867 kr

Summa 880 067 kronor

Källa: Umeå kommun

Tommy Engman

tommy.engman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista