Sociala medier

Facebook kan få oss att må dåligt

Var fjärde tillfrågad facebookanvändare som inte kan logga in på en längre tid blir illa till mods. Det visar en enkät undersökning bland 1000 användare som gjorts av bland andra Göteborgs universitet och en reklambyrå.  

Studien är gjord som ett sidoprojekt av doktorander och elever på Göteborgs universitet, tillsammans med högskolan i Skövde och en reklambyrå. 1000 facebook användare har fått svara på flera olika frågor om sitt facebook användande. Svaren har visat att speciellt kvinnor mår sämre ju mer tid de lägger ner på Facebook.

Enligt enkäten skulle en anledning till att många mår dåligt kunna vara en känsla av att man halkar efter. Att hela tiden att jämföra sig med andras till synes lycliga liv, kan vara en annan orsak.

– Det kan bli en illusion av att alla andra verkar vara så himla lyckliga. När vi jämför våra egna lite gråare liv gentemot hur vi tror att andra har det, så kan man tänka själv, säger Leif Denti som är doktorand i psykologi vid Göteborgs universitet och en av dem som varit med och gjort studien.  

De som ingick i studien valdes ut slumpvis och det går därför inte att säga något säkert om resultatet.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista