Västerbotten

Vargen är en tvåårig hanne

Den varg som i snart två veckor uppehållit sig i Västerbotten, i trakten av Lycksele, är en knappt två år gammal hanne. Det visar den DNA-analys som har genomförts. Enligt Michael Schneider rovdjursansvarig på Länstyrelsen kommer vargen från gränstrakterna mellan Värmlands- och Örebro län.

Man har också kunnat se att hannens morfar är invandrad österifrån.

– Det innebär att den här vargen är intressant ur genetisk synvinkel, säger Michael Schneider.

I slutet av februari genomförde Länsstyrelsen spårning efter vargen. Det som då upptäcktes var att det ätits på två älgar varav den ena troligen också är riven av denna varg. Av den andra älgen fanns det för lite kvar för att man skulle kunna säga om hur den dött.

Vargen får vara kvar i området så länge den inte har gett sig på ren och att flytta vargen är inte aktuellt i nuläget, menar Michael Schneider.

– Det blir det nog inte, vi har inlett diskussioner med Naturvårdsverket om just den här vargen men som det ser ut nu är det inte aktuellt att flytta den.

Men om den stannar kvar och bildar revir kan det bli aktuellt att flytta eller skjuta vargen.

– Vi får se vad den här vargen gör, de flesta vargarna stannar inte kvar utan fortsätter sin vandring, säger Michael Schneider.

Vargens framtid

Så länge vargen inte angriper renarna kan den få vara kvar, säger Michael Schneider rovdjursansvarig på Länstyrelsen.

På åretrunt marken för renar ovan odlingsgränsen får det däremot inte finnas vargar som stannar kvar och bildar vargrevir.

Anders Wikström

anders.wikstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista