Arbetsmarknad

Nu slåss IT-branschen om arbetskraften

1:40 min

Det finns ett stort framtida behov av arbetskraft inom IT-branschen. Oftast krävs högskoleutbildning, och branschen försöker nu aktivt att påverka ungdomar att välja IT-utbildningar.

– Det fanns bättre tillgång på folk tidigare, just nu är det en svacka och vi har svårt att hitta folk, så att jag tror att det är viktigt att börja påverka redan i tidig ålder så att man vill  jobba med det i framtiden, säger Berit Backvid, som sitter i styrelsen för Dataföreningen i Skellefteå.

I slutet av 90-talet växte IT-branschen väldigt kraftigt och vissa företag fick orealistiskt höga värderingar. början av 2000-talet var det många som läste IT-relaterade utbildningar, men sedan kom den så kallade IT-kraschen. Efter det har branschen återhämtat sig och enligt Berit Backvid så finns det gott om jobb för den som idag utbildar sig inom IT .

Ska man tro prognoserna så kommer det att bli stenhård konkurrens om arbetskraften inom alla branscher, inte minst där det krävs högskolestudier.

– Det är jättestor konkurrens, så behovet är hur stort som helst, säger Berit Backvid.

Magnus Bergner

magnus.bergner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista