Gruvkommuner söker stöd hos regeringen

Nu söker kommuner i inlandet infrastrukturpengar till gruvnäringen. Fler bolag vill starta gruva i länet, men en del har haft svårt att ordna finansieringen. Nu vill kommunerna ha regeringens hjälp att få

Utanför Storuman har Scanmining sedan flera år tillbaka tänkt starta en gruva, i Blaiken, men inte fått tillräckligt med finansiärer för gruvan och nu kan det dröja ytterligare några år innan zinkgruvan kommer i gång.

För att hjälpa gruvnäringen i inlandet har därför kommunerna gemensamt vänt sig till näringsdepartementet, och vill uppvakta Ulrika Messing i frågan.

Det är flera gruvföretag i inlandet som nu startar gruvor, guldgruvor eller som i Storumans kommun en zinkgruva. Scanmining har sedan flera år tillbaks försökt startas en gruva i Blaiken och kan det dröja ytterligare tre år. Företaget har hos miljödomstolen sökt tillstånd att få tre år till på sig innan man startar gruvan, på grund av att det just nu är låga priser på zink.

Gunilla Lundberg ser gruvsatsningarna i kommunen och i inlandet som viktiga för inlandets överlevnad och vill att regeringen hjälper till med pengar.

Och de fyra kommunerna Malå, Sorsele, Lycksele och Storuman vill nu att särskilda infrastrukturpengar går till gruvorna, något som inte finns idag.