Västerbotten

Kvinna njurskadades vid röntgen

En kvinna uppsökte läkare efter att ha känt sig trött och med smärta i magen och ryggen. Men när man skulle testa om hon led av en njursjukdom använde man sig av ett gammalt provresultat. Detta innebar att kvinnan istället fick en njurskada av kontrastmedlet vid röntgen.

Läkarna misstänkte att kvinna hade en njursjukdom och hon skulle genomgå datortomografi. Men inför undersökningen använde man ett nästan tre månader gammalt provresultat över hennes njurfunktion. Eftersom det värdet hade ändrats fick hon en njurskada av kontrastmedlet, alltså det medel man sprutar in i kroppen för att kunna urskilja strukturer på röntgen.

På eftermiddagen dagen därpå hittas hon medvetslös och förs med ambulans till akutmottagningen. Hon hade svimmat kvinnan och behövde dialysbehandling. När hon sedan mår bättre börjar hon istället klaga på smärtor i armen, vilket visar sig vara ett armbrott. Armen hade troligen brutits i fallet när hon svimmade.

Landstinget meddelar att man sedan dess har förbättrat sina rutiner och att man har anmält ärendet för granskning till Socialstyrelsen enligt Lex Maria.