Lycksele

Allt fler unga väljer bort alkoholen

1:23 min

Allt fler unga väljer att inte dricka alkohol. I Lycksele satsar många unga på nykterhet och Ungdomens nykterhetsförbund har nu startat en lokalgrupp som idag har ett 70-tal medlemmar

– Det är bra man inte dricker för att när man är ung så ska man inte för man förstör sin kropp, säger 15-åriga Alexander i Lycksele som var med och startade den lokala UNF-gruppen. 

Alexander och Jakob går på högstadiet i Lycksele och det var när Ungdomens nykterhetsförbund, UNF var på besök på skolan som de beslutade sig för att inte dricka. I oktober startade de tillsammans med några vänner en lokal UNF-grupp som snabbt fick 70 medlemmar. Alexander tror att många unga låter bli alkoholen för att de blivit avskräckta av sina föräldrars alkoholkonsumtion.

– De vet ju vad alkoholen gör för skador, säger Alexander.

Andelen svenskar mellan 16-29 år som helt avstår alkohol har ökat med 10 procentenheter de senaste sju åren enligt ny statistik från Statens folkhälsoinstitut.

Enligt Jakob och Alexander i Lycksele är det viktigt med roliga alternativ för ungdomar. Med UNF har de bland annat arrangerat dataspelkvällar, så kallade LAN, och en skidresa, berättar Jakob.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista