Robertsfors/Uppsala

Kidnappad drogades med sömnmedel

1:14 min

Tre personer åtalas i det kidnappningsdrama som slutade med att en bortrövad uppsalastudent hittades i en nedlagd skola i Älglund utanför Robertsfors. Enligt åklagaren var anledningen till kidnappningen att pressa familjen på pengar.

Alla tre misstänkta åtalas som väntat för människorov, två 26-åriga män och en 23-årig kvinna. Avsikten med brottet var, enligt åtalet, att pressa Uppsalastudentens familj på mycket stora penningbelopp.

Drogade ner studenten med sömnmedel

Efter noggrann planering sattes planerna i verket i mellandagarna i december förra året då den 23-åriga kvinnan bjöd Uppsalastudenten på mat i hans egen lägenhet, mat som innehöll sömnmedlet Stilnoct. När det hade verkat dök de två övriga upp i lägenheten och Uppsalastudenten tejpades fast i en rullstol.

Så småningom avkrävdes han svar på en del frågor från de övriga, och då han inte svarat har knivhugg riktats mot hans ben, oklart hur mycket de träffat.

Den kidnappade satt sen fastspänd i rullstolen under hela bilfärden till den fastighet utanför Robertsfors där han sen hölls fången.

Själva bilfärden beskrivs i åtalet som lång och vådlig med olyckor och avkörningar. Under tiden har den kidnappade studenten suttit fastspänd i rullstolen och kastats runt i bilen.

Lurades att tro att han var utomlands

Framme i Älglund har sedan den kidnappade placerats i vad som beskrivs som ett litet rum. Huset saknade el och värme och det var mycket spartanska förhållanden i vilken han hölls i omkring en vecka.

De åtalade 26-åriga männen sa, enligt åtalet, till den kidnappade att det inte var någon idé att försöka fly, de hävdade att han befann sig utomlands och att det fanns vakter med hundar utanför huset. Enligt åtalet hotade de honom också med att han skulle få sina framtänder utdragna och sina fötter skållade om han inte berättade vad bortrövarna ville veta, och att hans släkt skulle angripas om han flydde. Meningen enligt åtalet var att han skulle hållas inlåst i huset under lång tid.

Bland bevisningen finns bland annat vittnesförhör med fyra personer om deras iakttagelser av de två åtalade männen i Älglund.

Reportrar: Mårten Nilsson, Sveriges Radio Uppland

Åsa Sundman, Sveriges Radio Västerbotten