Just nu

Västerbotten

DO stämmer Holmen skog för sexuella trakasserier

1:50 min

Diskrimineringsombudsmannen DO stämmer skogsföretaget Holmen skog inför Arbetsdomstolen efter att två kvinnor från Norsjö anmält att de utsatts för negativ särbehandling och sexuella trakasserier.

Tidigare har företaget och DO påbörjat samtal om ersättning, men DO meddelade då att man går vidare till Arbetsdomstolen om man inte blir nöjd, och det är uppenbarligen vad som skett.

– Det var ganska väntat i sig då att det skulle gå den här vägen eftersom det finns ganska få fall av den här karaktären. Det som händer nu är att en opartisk instans, i det här fallet Arbetsdomstolen, får ta ställning till vad det här ska kosta, säger Mats Nilsson personalchef på Holmen Skog AB.

Det var under en skogsplantering på Holmens mark i Norsjö kommun som två kvinnor fick utstå kränkande kommentarer från en arbetsledare. Företaget medgav att kvinnorna blivit felaktigt behandlade och sa att om personen som fällde kommentarerna upprepade sitt beteende så skulle han skiljas från sin anställning.

– Själva händelsen i sig, där råder inga större oklarheter, utan där har DO och vi samma syn att det har hänt och vi beklagar det. Det som återstår nu det är att fastställa vad det här kostar i form av ett skadestånd, säger Mats Nilsson.

DO yrkar att företaget betalar 100.000 kronor vardera till de båda kvinnorna men mats Nilsson vill inte kommentera hur mycket man var beredd att betala kvinnorna i de diskussioner som har förts hittills.