Foto: Andreas Svensson/Sveriges Radio
Sverige

Risk för halka i påsktrafiken

Snö, regn och halka kan ställa till det ordentligt för påsklediga bilister. Ett problem i trafiken är att många redan bytt till sommardäck.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för dåligt väglag och snöhalka i Götaland och Svealand.

– Det finns risk att det blir besvärligt med isbeläggningen på vägarna när det fryser på. Man får ta det försiktigt, säger Emil Björck, jourhavande meteorolog på SMHI.

Södra Sverige kan under långfredagen vänta sig en blandning av snö och regn. Norrland får klarare väder och chans till sol.

Norra Sverige har under morgonen vissa problem med lokal halka och våta vägar. Det finns risk för snödrev på fjällvägarna, och viss lavinfara i Abisko-trakten. Minst problem tycks Västsverige ha, medan östra delarna av Götaland och delar av södra Sverige får en del snö.

– Temperaturen är växlande, vilket gör att det är stor risk för halka i nästan hela landet, säger Ola Nilsson, informatör på Trafikverket, till TT.

Ett problem i trafiken är att många redan bytt till sommardäck.

– Man bör köra med vinterdäck. Har man redan bytt däck bör man ta sig en allvarlig funderare på om man ska byta tillbaka, eller lösa resbehovet på något annat sätt.

– Reser man med sommardäck bör man ta det oerhört försiktigt och bara hålla sig till de allra största vägarna som är saltade, säger Ola Nilsson.

Annars är det stora problemet i påsktrafiken att många människor rör sig långa sträckor under kort tid.

– Det är risk att det blir mycket trafik och stressat tempo. Se till att ha rimliga dagsetapper och ta gott om raster, säger Ola Nilsson.

Förutom tidigare aviserade problem så rullar tågtrafiken utan större störningar under morgonen.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista