Vårdupproret

Sjukstugekaos i inlandet

1:28 min

Det råder kaos i inlandets sjukvård nu när Borgafjäll fyllts av skidåkare under påskhelgen. Trycket är enormt och samtidigt har ambulanshelikoptern varit trasig. Det uppger ockupanterna i sjukstugan.

Det är fullt på sjukstugorna i Åsele och Vilhelmina och folk kommer in till Doroteas sjukstuga, trots att den är stängd.

– Nån tjej som var dålig blev hänvisad till sjukstugan i Doroteas akutvård, som ju är stängd. De fick åka 19 mil för att få sjukvård. Det har varit folk som fått försöka köra själv. Vi har människor som kommer hit på morgnarna och undrar om det finns sjukvård, säger ockupanten Margareta Dahlqvist som är på plats i sjukstugan.

Enligt henne har ambulanshelikoptern varit trasig åtminstone sedan igår. Den skulle ersättas av en norsk helikopter, men på grund av dåligt väder kunde den inte flyga över fjället.

När P4 Västerbotten söker Marie Rodling Wahlström som är chef för bland annat akutvården i länet så är hon inte uppdaterad på situationen och vill därför inte uttala sig. Hon säger dock att ambulanshelikoptern ska vara lagad.

Den informationen hade inte nått fram till Margareta Dahlqvist när vi talade med henne strax efter lunch på påskafton, och när vi ringer upp säger hon att det är bra, men att situationen ändå är ohållbar.

– Helikoptern ska ju inte flyga på allt. Det är fortfarande samma scenario att vår ambulans ska täcka även Åsele, samtidigt som vi inte har några egna akutvårdsplatser.

Hon säger också att det saknas utlovad förstärkning av sjukvårdspersonal i Borgafjäll, allt som finns är några personer från brandvärnet. Det känns otäckt, säger hon.

– Det är så kaosartat så att man vet nästan inte vart man är längre. Vi skulle behöva sjukvårdsutbildning, vi har inte ens en första förbandslåda här nere. Det finns ingen struktur, ingenting fungerar och så har man dragit ner dessutom så att det som har fungerat är borta. Så man är ju lite rädd att det ska hända nånting allvarligare.

Vad tycker du att det här säger?

– Ja, att det har blivit fel nånstans. Att de rimligtvis måste fundera på var det gick fel och hur de ska lösa det här. Och under tiden som de funderar på hur man ska lösa det så måste de ju plocka tillbaks både ambulans i Åsele och akutvården här i Dorotea, för man ser ju att det finns ett behov.