Dorotea/Åsele

Avvisar uppgifter om kaos i sjukvården

1:33 min

Sjukvården i inlandet klarar påskhelgen bra, det säger verksamhetschefen för Åseles sjukstuga Veronica Olmenius efter uppgifterna i går om förvirring i sjukvårdsrådgivningen, trasig ambulanshelikopter och högt tryck på sjukstugorna i Åsele och Vilhelmina. Enligt Veronica Olmenius ser joursystemet precis likadant ut som förra året.

– Vi har jour dygnet runt i Åsele fram till och med påskdagen och så annandag påsk är det dygnet runt i Vilhelmina. Och sen byter man så att när vi har hel jour dygnet runt i Åsele då har Vilhelmina öppet 8-17. Och det är exakt likadant som det var förra året.

Enda skillnaden är att det inte funkar att komma och knacka på dörren tilll Doroteas vårdavdelning och därifrån bli hänvisad vidare, säger Veronica Olmenius.

Det har också klagats på att folk har fått åka väldigt långt och att man har fått ta egen bil?

– Det som är skillnaden där, det är ju att man har förändrat antalet ambulanser i området. Eftersom Åseles ambulans inte finns längre, utan man har en akutbil som rör sig inom Åsele kommun. Och det gör ju att de ambulanser som finns tillgängliga omdirigeras.

Enligt Veronica Olmenius har det inte varit något exceptionellt tryck på vare sig Åseles eller Vilhelminas sjukstugor. Sjukstugan i Åsele är visserligen fullbelagd, men det går alltid att hitta plats för en till, säger hon. Hon uppfattar inte att det har varit något problem att ta hand om skadade och sjuka påskfirare.

– Nej, under förutsättning att man har gått rätt väg, kontaktat sjukvårdsrådgivningen och så vidare. För det är ju inte meningen att någon ska knacka på dörren på en stängd vårdcentral. Då har man ju inte hört efter vart man ska vända sig.

Doroteaockupanten Margareta Dahlqvist menar dock att sjukvårdsrådgivningen fungerar dåligt, och under påskaftonen upprättades en anmälan till Socialstyrelsen.

Det gäller en man som drabbades av andnöd och som först fick vänta tio minuter i telefonkö hos sjukvårdsrådgivningen, varpå rådgivarna inte kunde svara på vilken sjukstuga som hade jour. Som tur var fanns ambulans i närheten och mannen kunde till slut hjälpas på plats.

Att man inte kan vända sig direkt till sjukstugan längre utan måste gå via sjukvårdsrådgivningen menar Margareta Dahlqvist skapar osäkerhet.

– Man har inte behövt anlita 1177 så mycket tidigare. I många fall har folk bara gått hit. Men nu när man ringer och de inte vet nånting, då är det ju helt hopplöst för folk.