minoriteter

Romerna firar - men utanförskapet är stort

"En ny generation behöver förebilder."
1:49 min

I dag firas den romska nationaldagen, till minne av att romerna erkändes som internationell minoritetsgrupp av FN 1971. I Sverige har det funnits romer i minst 500 år, men deras utanförskap är fortfarande stort. Det säger Allan Schwartz, romsk konsult och rådgivare i Skellefteå.

– Jag skulle vilja säga att det är ett oerhört kännbart och stort problem. Och det som förvånar mig är att inte våra politiker och myndigheter på ett bättre sätt uppmärksammar det romska utanförskapet och arbetslösheten.

– En ny generation håller på att växa upp i det här utanförskapet, bristande samhällsdelaktighet, bristande respons när det gäller utbildning och arbete. Vi romska föräldrar har ju likvärdigt ansvar för våra barn som alla andra har, men vi har inte samma resurser eller möjligheter. Och därmed vädjar jag till Västerbottens politiker att stötta oss för att vi ska kunna skapa någonting som de kan känna sig stolta över och få sina förebilder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".