Kulturarbetares extraknäck

Kommunen hindrar Umeåförlag

1:50 min

Inte bara författare utan också andra kulturarbetare drabbas när kommunen nu granskar sina anställdas bisysslor mer nitiskt. En bibliotekarie som driver ett ideellt bokförlag har nu förbjudits att marknadsföra sig i Umeå.

– Det här förlaget har jag haft jättestor nytta av. Vi har haft ett läsprojekt som alltså har lockat liten som stor, säger kollegan Monica Strandberg Johansson som jobbar på Ersboda bibliotek.

Bokcirklar, litterära vandringar, utställningar och föredrag - allt detta följde i spåren när ett Umeåbaserat förlag valde att nytrycka en klassiker som utspelar sig i Umeå. Bra marknadsföring för Umeå kommun, tycker bibliotekarien som driver förlaget på sin fritid. Men så resonerade inte hennes arbetsgivare - det är inte ens säkert att hon som bibliotekarie i kommunen får driva förlag.

Kollegan Monica Strandberg Johansson tycker att det här sänder ut fel signaler till Umeås kulturarbetare.

– Jag är glad att vi hunnit genomföra det här projektet innan det här hände måste jag säga. Men det är synd för framtida liknande situationer.

Som vi berättat tidigare har Umeå kommun skärpt sin granskning av de anställdas bisysslor. Alla anställda måste lämna in ett formulär där de beskriver sina jobb utanför anställningen, och det här ska sedan följas upp varje år i utvecklingssamtal. Det är en fråga om förtroende, säger personalchefen Maj-Lis Jakobsson. Umeås invånare får inte på några villkor misstänka att någon drar privat nytta av sin anställning i kommunen.

Men vad tror du medborgarna tänker om att inför 2014 så hindrar man ett förlag som har haft väldigt stor betydelse just för Umeå?

– Vi hindrar ju inte utan personen får själv ta ställning om den vill driva företaget.

Men ni ställer henne i princip inför valet att antingen säga upp sig från sin tjänst eller sluta marknadsföra sig i kommunen.

– Ja, det är ju det som är konsekvensen.

Nu diskuterar bibliotekariens chefer om en lösning där hon kan få ha kvar sitt förlag, på villkor att hon inte marknadsför förlaget i Umeåregionen. Till p4 Västerbotten säger hon att hon isåfall aldrig mer kommer att satsa på en bok med Umeanknytning. Monica Strandberg Johansson på Ersboda bibliotek beklagar det.

– Vi förlorar på det. Umeå kommun borde skämmas, vi är ju kulturhuvudstad, och skjuter in oss på bibliotekarier. Jag tycker inte att det känns rätt.