Kulturarbetares extraknäck

Skrivande bibliotekarie får inte hålla författarkväll

1:58 min

Umeförfattare som jobbar deltid inom kommunen kan få problem när de vill ut och prata om sina böcker. Det är resultatet av att kommunen nu skärpt reglerna för anställdas bisysslor.

Anna Holmström Degerman har jobbat som bibliotekarie i Umeå kommun i elva år, och gett ut barnböcker sedan 2008, men det var först i höstas som den kombinationen blev ett problem. Då uppmanades hon att fylla i ett formulär om sina bisysslor, och när chefen förstod att hon pratade om sina egna böcker på författarbesök blev det stopp. Det skulle kunna skada medborgarnas förtroende för kommunen, hette det.

Det fick inte bara Anna Holmström Degerman, utan flera av hennes kollegor, att haja till:

– Vi är ju helt klart bekymrade. Nånstans hoppas man ju att det har blivit ett missförstånd, för jag kan inte se rim och reson i det här.

Men något missförstånd verkar det inte vara. Maj-Lis Jakobsson, personalchef för dem som jobbar inom bland annat kultur och fritid i Umeå, bekräftar att författarbesök kan vara ett problem.

– I och med att man är anställd inom Umeå kommun så kan det ju upplevas att de här personerna får en konkurrensfördel gentemot andra författare.

Sedan ett politiskt beslut i december förra året ska kommunen granska de anställdas bisysslor noggrannare, och det kan leda till att fler får nej. Det är lagen om offentlig anställning som styr, och enligt den får det inte finnas minsta risk att allmänhetens förtroende kan rubbas.

– Det behöver inte ens ha hänt nånting utan vi ska göra den här riskbedömningen innan. Det är ju inte för att försvåra utan det är egentligen bara att vi måste hantera det utifrån våra lagar.

Men om det nu i praktiken blir så att ni försvårar, det verkar ju så?

– Ja, upplevelsen kanske är så.

Anna Holmström Degerman vill inte sluta berätta om sina böcker för Umeås skolungdomar. Beskedet blev droppen som fick henne att säga upp sig från bokbussen och försöka försörja sig som författare på heltid. Men hon är orolig för vad det här kommer att innebära för andra i liknande situationer.

– Många kulturarbetare idag behöver ju en fast inkomst, för det är svårt att leva på sitt skrivande, sin musik, sin dans eller vad det nu kan vara. Och då slår ju det här undan benen litegrann om man inte kan ta på sig uppdrag i sin hemkommun.