Sydostasien

Tsunamivarningar dras tillbaka

1:25 min

Nu drar flera länder i Sydostasien tillbaka sina tsunamivarningar. Jordskalvet, och följande efterskalv, fick myndigheterna i flera länder kring Indiska oceanen att varna för flera meter höga flodvågor. Men under ondagseftermiddagen har man på många håll blåst faran över.

En tsunamivarning utfärdades för stora delar av Indiska oceanen, bland annat Indonesien, delar av Thailands västkust och Indien under onsdagen. Apollo började evakuera i Khao Lak där ett 30-tal gäster finns. Ving har 1 700 gäster på Phuket och säger sig noggrant följa vad som händer.

Minst två kraftiga efterskalv har hittills inträffat i Indiska oceanen utanför Indonesien, rapporterar amerikanska Geological Survery (USGS). Det ena skalvet ska ha mätt 8,6 och det andra 8,2. USGS har förnyat varningarna om en tsunami.

Samtidigt tonas uppgifterna om att en fem meter hög våg ska ha träffat Aceh ned. Enligt Reuters har vattennivån i västra och norra Aceh höjts upp till 0,8 meter. Under eftermiddagen drog flera länder i Sydostasien tillbaka sina tsunamivarningar.

Jordskalvet, och följande efterskalv, fick myndigheterna i flera länder kring Indiska oceanen att varna för flera meter höga flodvågor. Men under eftermiddagen har man på många håll blåst faran över.

P4 Västerbottens Gerhard Stenlund, som är i norra Thailand, fick höra om tsunamilarmet på stranden.

– Vi var ute och gick på stranden, vi har makalöst väder här, berättar han vid åttatiden på kvällen lokal tid.

– Vi kommer tillbaka till vår bungalow som ligger precis vid stranden och så kommer det en thailändare som pratar svenska och är jätteupprörd – det har ju varit en tsunamivarning precis just nu och ingen vet vad som händer. Då vart man ju lite brydd om vad som hände, säger Gerhard Stenlund.

Efter att ha följt nyheterna, sökt information på internet, pratat med de andra svenskarna och sett kartor förstod han att området i norra Thailand var utom fara.

– Vi bor ju precis vid vattnet så det är klart det känns lite halvolustigt även om vi vet att vi är helt utom fara, säger Gerhard Stenlund, till vardags programledare på P4 Västerbotten.