Umeå

Kritisk till kommunens skärpta regler

1:27 min

Nu reagerar Sveriges författarförbund på Umeå kommuns behandling av kommunanställda som skriver böcker på fritiden. Förbundet kommer att ta kontakt med kommunen och fråga hur de tänker när till exempel skrivande bibliotekarier förbjuds att berätta om sina böcker på författarbesök i kommunen.

Att författare jobbar deltid i kommunen är varken ovanligt eller nytt, säger förbundets ordförande Mats Söderlund.

– Det är ju det vanliga. Det är så det ser ut för nästan alla författare att man har en bisyssla så att säga. Och väldigt vanligt förstås att man arbetar inom branschen på något sätt till exempel som bibliotekarie, säger han.

Enligt Mats Söderlund är tongångarna annorlunda i andra kommuner i landet.

– Jag har många kollegor i andra kommuner som har den dubbla rollen, och jag har faktiskt aldrig hört att det skulle vara ett problem för arbetsgivaren. Tvärtom så brukar man ju uppskatta det och se det som ett tillskott, en rikedom, säger Mats Söderholm.

En genomsnittlig svensk författare tjänar omkring 120 000 kronor om året på sitt skrivande, och därför är det många runtom i landet som jobbar deltid som till exempel lärare eller bibliotekarie. Att Umeå kommun nu sätter gränser för vad de här personerna får göra utanför arbetstid, till exempel att de inte kan läsa ur sina böcker på besök i skolor, tycker Mats Söderlund låter märkligt. Han har svårt att de hur en författande bibliotekarie skulle kunna skada förtroendet för kommunen.

– Men om man gör det på fritiden så förstår jag inte hur det skulle kunna inkräkta. Det är en sak om man sitter med i ett sammanhang där man beslutar om bidrag eller någonting sådant, då kan det ju uppstå jäv. Men biblioteket bedriver ju inte en kommersiell verksamhet, säger Mats Söderlund ordförande i Sveriges författarförbund.