Umeå

Alla är välkomna till Feministfestivalen

1:36 min

I dag invigs helgens Feministfestival på Hamnmagasinet i Umeå. Det blir workshops, föreläsningar, barnaktiviteter och musik. Årets tema är konflikt berättar Anna Wibron, en av dem som just nu jobbar med de sista förberedelserna. Nytt för i år är att alla är välkomna, inte bara kvinnor.

– Det är mycket som händer; workshops, föreläsningar, barnaktiviteter, scenframträdanden och musik. Grymt mycket bra grejer. Vi har invigning idag klockan sex och sedan håller vi på ända till söndag klockan fyra.

Det finns ett tema också; "konflikt" Varför just det?

– Vi pratade mycket om vad vi ville fokusera på och kände att för att feminismen ska komma framåt så tror vi att vi måste våga lyfta frågor som rör konflikter inom feminismen och utanför. Helt enkelt titta på vad som finns där och på det viset kunna komma framåt.

Det låter som om det skulle kunna bli mycket diskussioner?

– Det hoppas jag verkligen. Diskussioner på en bra nivå där folk bemöter varandra med respekt och lyssnar på varandra. Och på det viset lär sig nya saker. Men verkligen diskussioner.

Några andra nyheter om man jämför med festivaler tidigare?

– Ja, i år har vi valt att göra festivalen öppen för alla som vill komma på en feministfestival. Det beslutet kommer sig utav framförallt att vi fick kritik förra festivalen från personer som var på festivalen, som trots den definition vi hade då inte kände sig inkluderade. Och då bestämde vi oss för att tänka om och funderade mycket kring det och tog det här beslutet att i år vill vi prova att göra en feministfestival som är för alla som är intresserade av feminism.