Åse Lindgren, diakon och första hjälpare. Foto: Sofia Strömgren/SR
vård och hälsa

De är första linjens hjälpare

1:39 min

Ett nyligt avslutat pilotprojekt har nu gett 1 000 Västerbottningar bättre beredskap när de möter människor med psykisk ohälsa. De som utbildats är allt från taxichaufförer till skolpersonal och förhoppningen är att utbildningen ska leda till att de som mår dåligt får hjälp i tid.

– Utbildningen ger mer kunskap och på så vis tar man bort många fördomar och rädslor för att våga möta den här typen av ohälsa, säger Karin Åhlund Melander, socialpsykiatriskt kunskapscentrum i Västerbotten och länsdelsamordnare för Skellefteåregionen :

Region Västerbotten har tillsammans med Västra Götaland varit en del i försöket att förbättra bemötandet av personer med psykisk sjukdom. Uppdraget kommer från regeringen:

– Det känns bra att det här blir viktiga frågor i vårt samhälle och att regeringen vågade se att vi behövde utbilda professionella människor i att kunna stödja andra, säger Åse Lindgren, diakon på Ersbodakyrkan i Umeå.

Utbildningen bygger på en modell från Australien där den gett positiva resultat, berättar länssamordnaren Karin Åhlund Melander:

– Det har blivit en större trygghet i att kunna ge råd och stöd och på så vis uppmuntra människor att söka hjälp i tid, säger hon.

Reporter: Sofia Strömgren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista