Framtidens elproducent. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Vindeln

Kobajs blir el i Kulbäcksliden

1:55 min

I Vindelns kommun byggs länets första biogasanläggning, där kogödsel blir el och värme. Det är bröderna Tomas och Mattias Nilsson på Kulbäckslidens lantbruk som av gårdens gödsel ska tillverka el och värme motsvarande 1 000 megawattimmar varje år.

– Ledstjärnan är känslan att kunna producera sin egen energi. Till hösten, i augusti september hoppas vi att vara igång, säger Mattias Nilsson.

Kulbäckslidens lantbruk blir det första jordbruket i Norr- och Västerbotten som på gårdsnivå skaffar en egen anläggning för biogasproduktion. Att inte köpa en nyckelfärdig anläggning innehåller såklart en hel del spänning men tros spara mycket pengar, drygt en miljon kronor.

Cirka 3,5 miljoner kronor kommer anläggningen att kosta, och det är svårt att uppskatta hur lång tid det tar innan den betalar sig. Elpriserna som går upp och ner, hur mycket man får i kronor per levererad kW och hur "mycket" ström som man kommer att kunna leverera ut på elnätet är osäkra parametrar. Men den gissning som bröderna har är att den ska ha betalat sig om åtta år.

På gården finns idag snart 150 mjölkkor som kommer att vara bränslebasen till rötningsprocessen, men man kan oocså röta gräs och andra produkter som gården producerar.

Nyligen fick länsstyrelsen besked att det till och med december 2013 finns 10.3 miljoner kronor att fördela i länet till biogassatsningar. Från dessa får Kulbäckslidens lantbruk sina 40 procent i investeringsstöd, cirka 1.2 miljoner kronor.

Men visst finns det en del som är besvärligt när man är först med något säger Mattias Nilsson.

– Det har ju varit svårt att få klara besked om vad som gäller. Vi har väl som fått kratta manegen litegrann för länsstyrelsen. Och även vad gäller banker och finansiering, det är nytt för alla.

I Jämtland, Yttergärde finns en entusiats med den hittils nordligaste gårdsanläggningen, (Mats Gustafsson som sedan två år har en rötanläggning på sitt jordbruk. vars kunskaper bröderna nu köper in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista