Inte alla som vill får förskoleplats i Vilhelmina. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Vilhelmina

Småbarnsföräldrar får inte veta sin rätt

Vilhelmina klarar inte rätten till förskola
2:02 min

Skolinspektionen kritiserar Vilhelmina kommun för att inte erbjuda förskoleplatser i tid. Vid en inspektion tidigare i år hittade myndigheten flera brister som den vill att kommunen ska rätta till.

– Det som kanske är allvarligast är att inte alla föräldrar har fått information om att de har rätt till förskola senast fyra månader efter att man har anmält önskemål om plats, och att kommunen inte heller kan tillhandahålla förskoleplatser till alla som vill ha det, säger Ulrika Svedmark som är undervisningsråd på Skolinspektionen.

Det var i mars i år som inspektionen gjorde en kommunövergripande tillsyn inom Vilhelmina kommun, som har tio förskolor med totalt nästan 290 barn. I dagarna kom beslutet, där den allvarligaste kritiken enligt Ulrika Svedmark alltså handlar om att man inte informerar föräldrar om vilka rättigheter de har.

– I och med skollagen som trädde i kraft den 1 juli 2011 så har alla föräldrar rätt till förskoleplats om man vill ha det. Och det är väldigt många som står i kö och vill gå i förskola i Vilhelmina kommun som inte får det.

Är det här ett vanligt problem i kommunerna?

– Nej, det är ett ovanligt problem, det stöter vi inte ofta på. I och för sig är det här en ny lag, men de flesta kommuner erbjuder förskola till alla som vill ha det.

Ett annat problem som Skolinspektionen pekar på är att Vilhelmina kommun inte har ett bra kvalitetsarbete. Lagen kräver att kommunerna planerar, följer upp och utvecklar sina förskolor. Här menar Ulrika Svedmark att Vilhelmina kommun brister, och det kan vara en orsak till att inte alla barn får plats.

– Då behöver man ju ha koll: Hur många platser behövs det? Det är en del av planeringen kan man säga. Så skulle man bedriva ett systematiskt kvalitetsarbete så skulle man ju också veta att de här behoven finns.

Utbildningsnämndens ordförande i Vilhelmina, Viveka Abramsson, säger att de tar kritiken på allvar men inte har hunnit med att anpassa sig till den nya skollagen. Något mer vill hon inte säga innan hon själv fått Skolverkets slutliga bedömning, och innan ärendet har behandlats i utbildningsnämnden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".