– Förut var det mer naturligt att man tvättade sig ordentligt, säger Ingegerd Åslund som är badföreståndare på Lyckslele simhall. Foto: Mikaela Pallin/SR
Lycksele

Ökat slarv i duschen på simhallar

Ingegerd Åslund: "Bakterier följer med ut i bassängen"
1:35 min

Allt färre tvättar sig ordentligt innan de badar på offentliga bad. Det har lett till att flera simhallar måste öka klormängden i bassängerna.

På Lycksele simhall har badföreståndare Ingegerd Åslund känslan av att besökarna tvättar sig slarvigt innan de hoppar i badet.

– Problemet är att man inte tvättar sig ordentligt med tvål innan man går i bassängen. I många fall tar man inte ens av sig badkläderna, utan man duschar med badkläder på, säger Ingegerd Åslund.

Enligt henne gör detta att bakterier följer med ut i bassängen, vilket leder till att de måste höja klordoseringen. Höjd klordosering innebär ett problem, framför allt för allergiker och personal. Kloret är uttorkande för hud och slemhinnor, men behövs samtidigt för att hålla nere bakteriemängden.

Ingegerd Åslund tror att det sämre duschandet beror på stress och okunskap, men också en ökad blygsel inför att visa sin kropp.

Förut var det mer naturligt att man tvättade sig ordentligt, det hette ju badhus. Det var väl förknippat med renlighet tror jag. Nu har det blivit så att man mer ser det som rekreation och träning, så man lägger större vikt på duschen efter badet än innan, säger Ingegerd Åslund.

Mikaela Pallin
mikaela.pallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".