1 av 2
Doroteaborna är med vid landstingsfullmäkige i Umeå idag. Foto: Sven Lindahl/SR
2 av 2
Simone Granberg. Foto: Åsa Sundman/SR
Västerbotten

Doroteaockupanter i landstingsfullmäktige

Simone Granberg: "Vi kommer inte ge upp!"
1:43 min

I dag diskuteras återigen frågan om akutsjukvården i Dorotea i landstingsfullmäktige. Men återigen ges svar som inte är tillfredställande för ockupanterna som fortfarande hoppas kunna rädda akutplatserna.

Simone Granberg från Doroteaupproret har följt fullmäktige från åhörarplats.

– Jag tror att det är viktigt att de ser att vi inte ger oss. Vi kommer inte ge oss. Vi kommer kämpa till Miljöpartiet och Socialdemokraterna får upp ögonen för att de tagit fel beslut, säger Simone Granberg.

Sedan natten mot första februari har demonstranter ockuperat sjukstugan i Dorotea. Inom det som kallas Projekt balans har landstinget beslutat att lägga ner akutplatserna i Dorotea. Men oppositionen anser att beslutet är felaktigt.

Niklas Sandström, moderat oppositionslandstingsråd, säger till P4 Västerbotten att akutvårdsplatserna är en viktig trygghet för inlandet. Men landstingsstyrelsens ordförande, socialdemokraten Peter Olofsson, är övertygad om att man till slut kommer att hitta en lösning.

Vi har att försöka hitta en lösning tillsammans med Dorotea kommun. Vår övertygelse är att vi inte kommer klara den utmaning som landstinget och kommunerna har inom vård och omsorg utan att hitta samverkanslösningar, säger han.

Men det har Simone Granberg hört förut.

– Det är inget nytt. Men landstinget, Miljöpartiet och Socialdemokraterna fortsätter med sitt. Två vårdplatser ska vi nöja oss med, men det tänker vi inte, säger Simone Granberg.

Simone Granberg har fått prata med Peter Olofsson (S), men enligt henne utan resultat.

– Om jag ska vara riktigt ärlig så är det ingen mening, för de säger bara samma saker. Visst är det bra att vi diskuterar men det hjälper inte så mycket, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".