Insamling ska skydda gammelskog

I Norrbotten samlas det nu in pengar för att bevara gammelskog. Länsstyrelsens arbete räcker inte, det tycker Ann Rask som är en av dem som startat stiftelsen ”Ett klick för skogen”.

Stiftelsen samlar in pengar för köpa och bevara ett skogsområde i Årrenjarka utanför Jokkmokk, rapporterar SR Norrbotten. Stiftelsen inriktar sig på områden där en privat skogsägare har svårt att få ersättning för att bevara gammelskogen.

- Det finns ett glapp, att områden mellan 5 och 50 hektar får inte skydd av staten. Det är för stort för Skogsvårdsstyrelsen och för litet för länsstyrelsens prioriteringar, säger Ann Rask från stiftelsen ”Ett klick för skogen” som hittills samlat in nästan 147 000 kronor in för att bevara gammelskogen.

- Det finns en turiststation tvärs över sjön, med utsikt över skogen, och blir den skogen avverkad är det förödande för turiststationen. Folk kommer hit för att uppleva vildmarken, säger Ann Rask och berättar att i området finns ett rikt djurliv med lo, järv och björn och där finns nyckelbiotoper, rödlistade arter med högt skyddsvärde.