Få vågar stanna i Svartliden

Gästarbetarna vid gruvbygget i Svartliden väntar nu på att resa tillbaka till Sydafrika där de blivit lovade arbete. Men lyckselebon Antonio Carrion, som försökt hjälpa arbetarna, tror att de kommer att bli lurade på jobben i Sydafrika.

Hot om svartlistning på hemmaplan har gjort att de flesta utländska arbetarna inte vågar stanna och ta det jobberbjudande gruvägaren Dargon Mining kom med igår. De flesta har familjer att tänka på och vågar inte göra annat än att åka hem.

- De är så rädda. De säger att de har varit med om det här förut och de litar inte få någon just nu, säger Antonio Carrion, som lärt känna flera av latinamerikanerna i Svartliden. Han har försökt göra en insats för att hjälpa gästarbetarna. Inte minst med sina språkkunskaper. Nu tror han att gästarbetarna kommer att bli lurade på jobben i Sydafrika, och är skeptisk till MDM:s löfte om jobb.

- Jag litar inte på dem. Det blir inget jobb för dem, jag tror de blir lurade, säger han.

Några har fått nog av MDM nu och tackar ja till fortsatt arbete i Svartliden, anställda direkt av gruvföretaget, och stannar i Sverige ännu en tid.

- Och de får resan hem betald, säger Antonio Carrion.