Tillbaka till folkparkssommaren

Färre artister, halverad entreavgift och mer folkfest - ja så tänker Skelleftefestivalen vända dom senaste två årens negativa trend med färre besökare och höga kostnader för artister.

- Artisterna ser ju en stor möjlighet att kunna finansiera hela sitt övriga år under en sommar, säger Gunnar Karlsson som bokar Skellefteåfestivalens artister.

Skellefteåfestivalen har som många andra festivaler haft en negativ trend med färre besökare de senaste åren. Och för att locka tillbaka och få ännu fler besökare halverar nu Skellefteåfestivalen entrépriset till nästa års festival. Men samtidigt blir det färre artister. Istället för sju artister per festivaldag blir det två per dag under kommande festival. Kvar blir en scen med några riktigt stora publikdragare, men även några mindre scener med nya kommande grupper.

- Ibland har vi haft grupper som kostat två och tre hundratusen som har spelat för en mycket mycket liten publik, och det känns inte rimligt. Det kanske är så att vi får inse att folkfest är ett antal stora artister och det är ett antal hungriga artister men mellansegmentet har inte fått den uppmärksamheten, säger Stig-Arne Bäckman, Urkraft.

Gunnar Karlsson är en av dem som ansvarar för bokningen av artister till Skellefteåfestivalen.

- Artisterna ser ju en stor möjlighet att kunna finansiera hela sitt övriga år under en sommar, och jag tror att man måste tillbaka litegrann till som det var tidigare på folkparkstiden där man kunde ha ett lägre gage och man gjorde 20 spelningar till under en sommar. Annars kommer det här aldrig att fungera, då kommer det, tror jag, att bli enstaka konserter med de största artisterna och en del av de andra artisterna som kanske inte är lika attraktiva kommer att få ett fåtal spelningar, säger Gunnar Karlsson.