Kommunen har ingen möjlighet att granska gode män som misskött sig för länge sen. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Skellefteå

Dålig koll på gode män

Bristande kontroll av gode män i Skellefteå
1:42 min

Bristande kontroll av hur gode män sköter sitt uppdrag kan göra att den som ska få ekonomiskt och rättsligt stöd hamnar i kläm. Det menar Anna-Karin Eriksson i Skellefteå som sedan fem år själv är god man för den kvinna som hon menar råkat illa ut.

– Ett exempel på felaktigheter som jag upptäckte var att bostadsbidragen och underhållsbidrag gick till barnens pappa. Barnen bodde hos min huvudman. Och det innebar att det fanns ingen ekonomi hos huvudmannen utan all ekonomi låg hos pappan, berättar Anna-Karin Eriksson.

Det är kvinnans förra förvaltare som Anna-Karin Eriksson menar har gjort fel. Nu har hon anmält frågan till Länsstyrelsen eftersom hon anser att kommunens överförmyndarenhet inte granskat förvaltaren tillräckligt noga. Det var också dit Anna-Karin Eriksson först vände sig för att få hjälp.

– Men jag upplevde inte att man från överförmyndarens sida fäste någon som helst notis vid mina frågetecken, säger Anna-Karin Eriksson.

Anna-Karin Eriksson har fortsatt kritisera den tidigare förvaltarens arbete men har då blivit hänvisad till att själv kontakta förvaltaren och ställda frågor och om hon vill driva frågan vidare till Tingsrätten.

Per-Erik Berglund, verksamhetsansvarig för Överförmyndarenheten i Skellefteå, kan inte kommentera det enskilda ärendet men säger att Överförmyndaren följer sitt uppdrag som tillsynsenhet och att de inte har någon möjlighet att kolla gamla ärenden.

– Överförmyndaren har ingen behörighet att gå in och titta i gamla papper. Utan det uppdraget är i sig är avslutat för övermyndarens del. Och ansvaret att titta på eventuellt skadestånds ansvar hamnar, tyvärr, på den nya gode mannen i det läget, säger Per-Erik Berglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".