1 av 2
Anna-Karin Eriksson hänvisades att själv dra sin väns förvaltare inför rätta. Foto: Elin Segerlind
2 av 2
Per-Erik Berglund, verksamhetsansvarig på Skellefteås överförmyndarenhet. Foto: Elin Segerlind
Ekonomi & Juridik

God man måste själv granska föregångare

God man måste själv granska föregångaren
1:27 min

En gammal lagstiftning hindrar kommunen från att granska gode män. När de har avgått från ett uppdrag så ligger ansvaret hos den nye gode mannen. Något som kan skapa problem.

När Anna-Karin Eriksson i Skellefteå tog över som god man åt en kvinna, hoppades hon på stöd från kommunen att granska den förre förvaltaren. Men istället blev hon tillsagd att granska hans arbete och sedan själv driva frågan vidare.

– Nästa steg skulle var att göra ett civilrättsligt mål i tingsrätten av det. Men jag blev naturligtvis informerad om att om jag förlorar det målet så drabbar ju det min huvudman ekonomiskt så det är ju en utesluten väg, berättar Anna-Karin Eriksson.

Det är gammal lagstiftning från 1924 som gör att kommunens överförmyndare inte har någon möjlighet att kontrollera tidigare förvaltare eller gode mäns arbete. Den sluträkning som görs när en god man slutar sitt uppdrag ska alltså kontrolleras av den nye gode mannen, som då har tre år på sig att bläddra igenom varenda pärm och varenda kvitto för att se till att det inte finns några felaktigheter.

Att vara god man är ett ideellt uppdrag, och i stort sett vem som helst kan bli det. Frågan är om det är rimligt att ett så stort ansvar hamnar på lekmän.

– Det ställer ju stora krav på ny god man och på dödsboet. Det här bygger på en lagstiftning från 1924 med ett helt annat och mycket enklare samhälle, säger Per-Erik Berglund är verksamhetsansvarig på överförmyndarenheten i Skellefteå.

– Sedan är det här verktyget lite trubbigt, för om den avgående gode mannen eller förvaltaren inte tycker att han är skyldig att betala någonting, då återstår bara den enda möjligheten och det är att stämma personen i tingsrätten. Med alla komplikationer som det medför, säger Per-Erik Berglund.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".