Malås kommunalråd Martin Noréhn. Foto: magnus Bergner/SR
Malå

Skatteutjämning ger minus i kommunkassan

Malå förlorar på utjämningen
1:44 min

Systemet som ska jämna ut ekonomiska skillnader mellan Sveriges kommuner slår orättvist mot glesbygdskommuner- det har flera utredningar visat och kommit med förslag på förbättringar. Om förslagen hade blivit verklighet så skulle de senaste årens underskott i Malå kommun ha blivit ett överskott. Men det har de inte.

– Vi drabbas för att vi är en liten glesbygdskommun, säger Malås kommunalråd, socialdemokraten Martin Noréhn.

De senaste åren har Malå dragits med ett underskott på 900 kronor per invånare. Men med skatteutjämningsutredningens förslag hade det istället blivit 800 kronor plus. Det visar en rapport från Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Det är framför allt Malås befolkningsstruktur - med relativt få äldre män och fler yngre pensionerade kvinnor, dessutom en mindre andel barn till ensamstående och färre utlandsfödda barn, som gör kommunen till en förlorare i skatteutjämningssystemet. Enligt den utredning som presenterade sina förslag i april förra året är det dumt att räkna på de här parametrarna, eftersom det inte finns någon bevisad koppling till kommunens kostnader.

En annan del i systemet som fått mycket kritik är hur man räknar på barnomsorgen, där storstadsförorter gynnas på glesbygdskommuners bekostnad, men just där klarar sig Malå undan. Tanken med utredningens förslag är att ta bort variabler som inte har något stöd i verkligheten, och att förenkla. För dagens system är inte helt genomskådligt. Martin Noréhn bara suckar när han tittar på parametrarna.

--Ojojoj... alltså här, det är hemskt krångligt. 

Han har sin bild klar över varför förslagen inte har blivit verklighet än.

– Det ligger ju ett enigt förslag på en ny skatteutjämning, men moderaterna bromsar ju. Moderaterna vill ju inte ha nån skatteutjämning egentligen. Den andra anledningen tror jag är att man har sett att orättvisorna drabbar glest befolkade delar av Sverige, och då vill man inte stöta sig med de andra regionerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".