Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
-- Vi behöver 20-30 nya Gode män, det säger Per-Erik Berglund som är verksamhetsansvarig för överförmyndarenheten. Foto Elin Segerlind/SR.
Skellefteå

Stor brist på Gode män

Biobiljett om du värvar Gode män
1:34 min

Värvar du en ny God man till så får du en biobiljett. Det är bristen på Gode män som kan hjälpa andra personer med deras ekonomi som gör att Skellefteå kommun försöker locka allmänheten att hjälpa till.

Idag är drygt 750 människor aktiva som gode män i Skellefteå vilket Per-Erik Berglund som är verksamhetsansvarig för överförmyndarenheten tycker är för få och har gjort att de bett många av dem ta på sig fler uppdrag är vad som egentligen är nyttigt.

– Om den personen skulle drabbas av sjukdom eller en olyckshändelse då är det ytterst svårt att hitta ersättare till flera uppdrag. Idealet vore att vi hade 20 till 30 ytterligare i lådan att plocka fram, säger Per-Erik Berglund.

Att vara god man är ett ideellt uppdrag och den som är det behöver ingen särskild utbildning och Per-Erik Berglund menar att det är lika svårt att få folk att ställa upp som God man som att få människor att ställa upp till vilket ideellt arbete som helst.

Idag har Skellefteå kommun tre anställda förvaltare, alltså en form av god man. Men Per-Erik Berglund tror att kommunen på sikt kommer behöva fler anställda som jobbar med att hjälpa människor med sin ekonomi.

– Och det är speciellt de svåra ärendena som man kanske inte ens kan begära att en lekman ska kunna arbeta med. Och i dags läget har kommunen tre anställda förvaltare men de har fullt upp att göra och det finns fler jobbiga ärenden där det behövs förvaltare eller gode män

Vad är viktigast då kvalitet på de som kommer in eller kvantitet att man får in den mängd man behöver av gode män?

– Det är lite ett val mellan pest eller kolera för vi kommer tillbaka till det här problemet att det är flera som behöver hjälp än det finns tillgång till hjälp. Då måste man nästan ta det här problemet att, bättre att personen får lite hjälp som inte är perfekt än att de inte får någon hjälp alls.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".