Ekologiskt margarin producerat i Nederländerna. Foto: Sofia Strömgren/SR.
Ekologi & Ekonomi

Mer lokal ekomat på norrbottniska tallrikar

Norrbotten lyckas med lokal ekomat
2:39 min

I vårt grannlän Norrbotten har landstinget lyckats med det som många hävdar inte går - att få in mer lokalproducerad mat i livsmedelsupphandlingen. Detta genom att ha delat upp upphandlingen vilket gynnar de mindre lokala företagen.

I stället för att göra en enda stor upphandling, som gynnar de stora grossisterna, har landstinget delat upp den i 42 olika delar. Det innebär att mindre lokala företag lättare kan delta i anbudstävlingarna

Det har gett mer lokalproducerad och ekologisk mat på tallrikarna, men även en ekonomisk besparing på nära fem miljoner per år:

– I slutänden hade det varit rent ut sagt korkat att inte arbeta på det här sättet, säger Theresa Hägglund, som är upphandlingsjurist på Norrbottens läns landsting.

Som huvudregel får man inte kräva lokalproducerade varor i offentliga upphandlingar, eftersom det strider mot EU:s principer om fri rörlighet av varor och tjänster. Däremot kan man, som landstinget i Norrbotten, dela upp upphandlingen så att lokala företag kan konkurrera med de stora matgrossisterna.

– Det finns ingenting som säger att vi inte får underlätta för små företag eller möjliggöra för dem att lämna anbud, däremot får vi ju inte så att säga vinna åt dem genom att krav som bara de kan uppfylla, säger Theresa Hägglund.

I Umeå kommuns nya avtal har man, precis som i Norrbotten, delat upp upphandlingen i 27 olika matgrupper. Problemet i kommunen, jämfört med landstinget, är att det är så många fler kök att leverera matvarorna till. Den logistiken klarar inte alltid de små lokala företagen.

– De som har den allra bästa logistiken är grossisterna, så att det är lite besvärligt, säger Anders Westman, upphandlare på Umeå kommun.

Kommunen har i dag avtal med tre större grossister i Umeåtrakten, men leverantören av matvarorna kan i sin tur finnas var som helst i världen. Därför blir det ibland så att det ekologiska margarinet fraktas från Nederländerna och viltköttet från Nya Zeeland. Att många tycker att det är märkligt, förstår Anders Westman:

– Ja, absolut det kan man ju tycka, men vi kan inte riktigt fritt allt vi vill göra utan vi måste ju följa de lagar och regler vi har att hålla oss efter, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".