Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 6
Det gamla gardet lyfte fram pensionärernas villkor vid Första maj i Umeå 2012. Foto: Åsa Sundman/SR.
2 av 6
På Rådhustorget i Umeå följdes Röd front av Socialdemokraterna och Enad vänster på Första maj 2012. Foto: Åsa Sundman/SR.
3 av 6
SSU:s förbundsordförande Gabriel Wikström är huvudtalare på socialdemokraternas första majtåg i Umeå 2012. Foto: Åsa Sundman/SR.
4 av 6
I vårsolen samlades umebor på Ålidhem inför förstamajtåget. Foto: Åsa Sundman/SR.
5 av 6
På Ålidhem i Umeå samlades socialdemokraterna inför förstamajtåget till centrum. Foto: Åsa Sundman/SR.
6 av 6
Omkring 1200 personer samlades på Rådhustorget i Umeå under (S) torgmöte Första maj 2012. Foto: Åsa Sundman/SR.
Första Maj

Första Maj-firande i Västerbottens län

SSU:s förbundsordförande Gabriel Wikström
1:37 min

Runt om i länet håller arbetarrörelsen sina möten och de socialdemokratiska riksdagsledamöterna har spritt ut sig i länet. I Umeå blir det flera första maj-tåg och dessutom kommer Doroteaupproret till stan.

Katarina Köhler ska hinna med både Malå och Norsjö, Helen Pettersson har åkt till Robertsfors och Isak From är i Sorsele.

I Skellefteå, där socialdemokraterna är starka, är det Rickard Carstedt, ombudsman i LO-distriktet som talar idag.

I Umeå är det flera tåg idag. Först håller Röd front torgmöte. Socialdemokraternas tåg startar från Ålidhem respektive Umeå, och där talar SSU:s förbundsordförande Gabriel Wikström. Senare idag samlas Enad vänster för ett annat tåg. I det hittar vi bland annat vänsterpartiet och Ung vänster som precis som förra året ansluter sig till Enad vänsters tåg. Där är det kommunalrådet Tamara Spiric som är förstamaj-talare. Dessutom kommer Doroteaupproret till Umeå för att demonstrera.

Det blev en av de största förstamajmanifestationerna sedan 1970-talet i Umeå. Röd front hade ca 150 personer på torgmöte, i socialdemokraternas tåg gick cirka 430 personer och omkring 1.200 personer stannade till på Rådhustorget. I Enad vänsters demonstrationståg gick cirka 1.200 personer och på torget lyssnade minst 1.500 personer.

Fråga

Första maj

  • Arbetarrörelsens demonstrationsdag springer ur amerikanska fackorganisationen AFL:s krav om åtta timmars arbetsdag från och med första maj 1886.
  • Andra internationalens första kongress 1889 beslutade att låta första maj bli den internationella arbetarrörelsens demonstrationsdag.
  • 1891 demonstrerade cirka 250 000 personer i London. De första demonstrationerna i Sverige 1890 samlade 20 000 deltagare i Stockholm och Malmö och 25 000 i Göteborg.
  • 1939 blev första maj nationell helgdag i Sverige.
  • I Sovjetunionen blev den en slags nationaldag.
  • Men första maj har egentligen urgamla traditioner. På den dagen, eller i nära anslutning, hölls vårfester runt om i Europa.På medeltiden arrangerade städernas gillen fester den första maj. Det blev också en dag då landsbygdens folk i Sverige höll åldermansstämma.

Källa: Nationalencyklopedin.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".