1 av 7
Omkring 1 200 personer deltog i Enad Vänsters tåg. Foto: Åsa Sundman/SR.
2 av 7
Omkring 1 200 personer deltog i Enad Vänsters tåg. Foto: Åsa Sundman/SR.
3 av 7
Tamara Spiric (V) håller tal. Foto: Åsa Sundman/SR.
4 av 7
Tamara Spiric (V) håller tal. Foto: Åsa Sundman/SR.
5 av 7
Deltagarna sjunger Internationalen. Foto: Åsa Sundman/SR.
6 av 7
Doroteaupproret fanns också på plats. Foto: Åsa Sundman/SR.
7 av 7
Doroteaupproret fanns också på plats. Foto: Åsa Sundman/SR.
Umeå

Rekordmånga tågade i Umeå

Rekordmånga på första maj i Umeå
1:57 min

Rekordmånga deltog i årets 1:a majtåg i Umeå. Totalt omkring 1 600 personer slöt upp i antingen Socialdemokraternas eller Enad vänsters tåg.
– Det är klart man blir rörd, säger Tamara Spiric (V) kommunalråd i Umeå.

– Jag ser att det har varit en fantastisk dag och det känns ju som att det verkligen ligger i tiden också. Jag tror att människor är uppriktigt trött och less på den orättvisa politik som den sittande regeringen har fört i så många år nu, säger Tamara Spiric (V).

I Umeå blev årets 1:a maj-manifestation en av de största sedan 1970-talet.

Förutom de mindre torgmötena som Röd front och Doroteaupproret höll i hade socialdemokraterna omkring 430 i sitt tåg och i Enad vänsters tåg hade omkring 1200 personer slutit upp.

Socialdemokraterna har av tradition ett eget tåg, men Tamara Spiric ser gärna att det blir ett enda stort tåg.

– Ja, för mig som Vänsterpartist så vore det helt fantastiskt om vi faktiskt kunde gå allihop tillsammans. Jag hoppas att vi i framtiden kommer kunna göra det.

Fråga

Första maj

  • Arbetarrörelsens demonstrationsdag springer ur amerikanska fackorganisationen AFL:s krav om åtta timmars arbetsdag från och med första maj 1886.
  • Andra internationalens första kongress 1889 beslutade att låta första maj bli den internationella arbetarrörelsens demonstrationsdag.
  • 1891 demonstrerade cirka 250 000 personer i London. De första demonstrationerna i Sverige 1890 samlade 20 000 deltagare i Stockholm och Malmö och 25 000 i Göteborg.
  • 1939 blev första maj nationell helgdag i Sverige.
  • I Sovjetunionen blev den en slags nationaldag.
  • Men första maj har egentligen urgamla traditioner. På den dagen, eller i nära anslutning, hölls vårfester runt om i Europa.På medeltiden arrangerade städernas gillen fester den första maj. Det blev också en dag då landsbygdens folk i Sverige höll åldermansstämma.

Källa: Nationalencyklopedin.

(TT)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".