Rummet där den kidnappade studenten hölls fången. Foto: Polisen/Scanpix
Älglund

Yrkar på långa fängelsestraff

Kidnappningsrättegångens sista dag
1:55 min

I dag avslutas rättegången om kidnappningsdramat, där en man från Linköping hölls fången i ett hus i Älglund i Robertsfors kommun.

Advokaten Ylva Orrenius biträder den 25-årige Linköpingsbo som kidnappades. Hon säger att åklagaren kommer att yrka på långa fängelsestraff:
– Han kommer att yrka på ett längre fängelsestraff, men jag vill inte säga mer för han kan ju ändra sig över helgen här, säger Ylva Orrenius.

Straffet för människorov är fängelse mellan fyra och 18 år, eller livstid. Förutom risken att dömas till långa fängelsestraff riskerar de tre åtalade att tillsammans få betala ett skadestånd på ungefär 200 000 kronor till den 25-årige Linköpingsbo som kidnappades.

Under rättegången i Uppsala tingsrätt har han berättat hur han drogades med en köttfärspaj som preparerats med sömnmedel, och om hur kidnapparna förde honom från Uppsala till huset i Västerbotten där han sen hölls fången.

Han har också berättat att han fruktade för sitt liv.
– Det har varit väldigt jobbigt för honom att ta sig igenom alla händelser som han var med om under den vecka som han var inlåst i en källare, där det fanns vare sig el eller vatten, säger advokaten Ylva Orrenius, som biträder den 25-årige Linköpingsbo som kidnappades.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".