Avgaser från bilkö. Foto: Erik G Svensson/Scanpix.
Västerbotten

Ny teknik ska lösa klimatutmaningen

Rundabordssamtal med ministern
1:38 min

Nu ska Västerbotten ta fram en handlingsplan för hur man med IT och teknik kan lösa klimatutmaningen. 

Under onsdagen besöktes Umeå av IT- och energiminister Anna-Karin Hatt (C), som säger att boendet och transporterna är de områden där vi behöver mest insatser för miljön.
– Därför att boendet och transporterna är de två viktigaste sektorerna där vi fortfarande har alldeles för hög klimatbelastning, säger Anna-Karin Hatt (C).

Som exempel på hur teknik kan minska miljöbelastningen, nämner ministern smarta elnät och mobiltelefon-appar som visar hur vi i vardagen kan minska elförbrukningen i våra hem.

Ett annat exempel från länet är när man med hjälp av teknik kan planera resrutter för den tunga trafiken och på så sätt minska utsläppen från transporterna.

Det finns ett nationellt politiskt mål om att Sverige ska bli bäst i världen på att använda de digitala möjligheterna och nu är det upp till landstinget, regionförbundet och länsstyrelsen i Västerbotten att skapa en egen handlingsplan för hur vi med hjälp av den nya tekniken kan skapa en hållbar utveckling i vårt län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".