Torbjörn Halvardsson, chef för Västerbottens region på organisationen Företagarna, menar att även småföretagare har ansvar att anställa ungdomar i större utsträckning. Foto Lari Honkanen/SR.
Västerbottens län

"Småföretag bör anställa fler ungdomar"

"Företagen har ett ansvar för ungdomsarbetslösheten"
1:30 min

Trots att konjunkturen för småföretagare i Västerbotten är högst i landet, så är också ungdomsarbetslösheten fortsatt högre i länet än för riksgenomsnittet. Torbjörn Halvardsson, chef för Västerbottens region på organisationen Företagarna, menar att även småföretagare har ansvar att anställa ungdomar i större utsträckning.

– Alla arbetsgivare bör se till att rekrytera olika åldersfördelningar på sin personal. Det är inte minst viktigt utfrån det här med pensionavgångar.

Det största hindret för expansion, enligt många av Västerbottens småföretagare, är bristen på lämplig arbetskraft. Detta alltså trots den höga ungdomsarbetslösheten i länet. Torbjörn Halvardsson pekar på vikten att anställa ungdomar, även om de inte alltid har rätt kompetens.

– Det är väldigt viktig att man tar möjligheten att rekrytera den yngre generationen, även om den har brister i erfarenhet. För vi är ju tyvärr alla rookies från början, så alla måste få sin chans att visa sig ute hos arbetsgivaren.

Men inte alla småföretagare håller med om det. Ulf Andersson vd på företaget Iplast i Skellefteå:

– Vi kan ju inte bara anställa för anställandets skull. Utan det vi gör är att vi hjälper ungdomarna att få praktik. Att det får träna att jobba, att se vad industrin har att erbjuda, för att sedan gå vidare på andra vägar.

Men Torbjörn Halvardsson på organisationen Företagarna, varnar för att snart kan det vara för sent att anställa länets ungdomar

– Ungdomsarbetslösheten är väldigt oroväckande, för när vi vet att vi får brist på arbetskraft så måste vi ge ungdomarna en chans, för om de lämnar länet, så är jag inte säker på att de kommer tillbaka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".