1 av 3
Foto: Gerhard Stenlund/SR.
2 av 3
Lars Lustig, universitetsdirektör Umeå universitet. Foto Tommy Engman/SR
3 av 3
Bore Sköld, vice ordförande i Umeå Studentkår. Foto: Tommy Engman/SR.
Utbildning

Rekordmånga unga universitetsstudenter

Universitetet blir yngre
1:53 min

Aldrig förr har Umeå universitet haft så många unga studenter. Det hänger ihop med den politiska visionen att studenter ska bli färdiga med sina studier tidigare så att de också kan börja jobba tidigare. Samtidigt har äldre som vill plugga vidare fått det svårare att ta sig in i högskolevärlden.

För åtta år sedan fick Umeå Universitets direktör Lars Lustig ett uppdrag från den dåvarande regeringen. Uppdraget var att gör en utredning, bland annat för att se hur man kan få fler personer att göra en direktövergång från gymnasiet till universitetet.

– Det för att klara av välfärdssamhällets utmaningar. Att se till att våra ungdomar, våra unga akademiker, kommer ut i arbetslivet ganska tidigt, säger Lars Lustig.

Lustig föreslog bland annat att man skulle avskaffa poäng för arbetslivserfarenhet.

– Om man vill öka en direktövergång så kan man inte samtidigt ge poäng för livserfarenhet, menar Lars Lustig.

Och det blev ett av de förslag Lustig gav som senare gick igenom. Man har även lagt till poäng för speciella gymnasiekurser, och gett gymnasieelever en chans att läsa ett utökat program för att lättare kunna ta sig in på Universitetet. Enligt Lars Lustig så är det politiska reformer av den sorten som har gjort att Universitet har blivit yngre. På tio år har medianåldern bland nybörjarna på universitetet i Sverige sjunkit med ett år.

Men det är inte alla som ställer sig positiva till den sjunkande åldern. Bore Sköld, vice ordförande i Umeå studentkår, menar att universitet inte längre är till för alla åldrar.

– Att det finns en lägre kvot till Komvux nu, det är en sådan sak som direkt sätter stopp för att kunna läsa på universitetet, säger Bore Sköld.

Han menar att det är dumt att gynna yngre för att man på så sätt gör det svårare för äldre att ta sig in på utbildningar.

– Och för mig så är det väl bättre med ett samhälle där alla vet vad de vill studera och har reflekterat över det i några år och hittat sig själv, än att man ska hoppa på någon utbildning för att man har blivit tillsagd att göra det direkt, fortsätter Sköld.

I klassrummet och korridorerna på Umeå Universitet kan man märka av den yngre åldern bland studenterna. Det menar Niklas Eklund, lektor i statsvetenskap. Han tycker dels att universitetet har blivit en mer levande plats, men han märker också av mindre positiva förändringar.

– Det är ju påtagligt att jag tycker att man ser fler frustrerade studenter som sitter fast i ett val av studiegång man inte trivs med, säger Niklas Eklund.

Han ser alltså fler som vill hoppa av sin utbildning eller byta inriktning, men han menar att det försvåras om man redan har kört upp fyra till fem terminer.

– Då blir det på sikt väldigt dyrt för studenterna, säger Niklas Eklund.

Men trots detta fortsätter Umeå Universitet, med goda resultat, att marknadsföra sig mot gymnasiet.

– Det som är drivkraften är som sagt en politisk beställning att vi ska öka direktövergången till högskolan och sänka åldern på nybörjarna, säger Lars Lustig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".