Så snart björkarna börjar slå ut är det dags att tappa sav. Foto:Jens L´Estrade / SCANPIX
Länet

Dags att tappa den nyttiga björksaven

Dags att tappa sav
15 min

Att tappa björksav på vårvintern var vanligt förr, saven innehåller många nyttiga ämnen.

Tidpunkten är viktig om du ska kunna utvinna någon sav ur björken. Det ska göras då snön börjat smälta bort på allvar och innan björken hunnit slå ut. Med andra ord precis just nu.

Att tappa björken på sav är en konst. För det första ska man komma ihåg att fråga markägaren om lov, eftersom savtappning inte ingår i allemansrätten.

Sen gäller det att passa på vid rätt tidpunkt. Just innan lövsprickningen är det dags.

Trädgårdsmästaren Mona Davis har med sig en borrmaskin och en petflaska att samla upp saven i.

– Jag gör ett hål ungefär 70 cm upp på stammen. Hålet ska vara cirka 2 cm djupt, berättar hon.

– När man tappat klart är det jätteviktigt att täppa igen hålet ordentligt. Annars kan det komma röta i trädet och då kan det dö, förklarar hon.

Hon föreslår att man dricker saven som saft och späder den med lite vatten. Man kan också låta den jäsa till dricka eller vin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".