1 av 2
Fler tjejer ställer sina bilfrågor på tjejkvällarna än när alla får komma. Foto: Jonas Edlund
2 av 2
Matilda Vikberg kom till bilprovningen för att lära sig om bilköp. Foto: Jonas Edlund
Umeå

En kväll för tjejers bilfrågor

En kväll för tjejers bilköpsfrågor
1:50 min

För att lära sig mer om vad man bör tänka på när man köper bil var tjejer välkomna till en informationskväll med Umeå kommuns konsumentvägledning på tisdagkvällen.

– Jag har sambo som har bil och han har ju koll. Och nu ska vi köpa ny bil och jag vill ju också ha litegrann att säga till om. Då vill man ju veta liksom vart ens pengar går, säger Matilda Vikberg om varför hon kom till Bilprovningens lokaler på Västerslätt.

Ett tiotal tjejer hade samlats där för att delta i konsumentvägledningens informationskväll med syfte att ge mer kunskap om vad man behöver veta när man köper bil. Kvällen är bara för tjejer, men att tjejer skulle vara sämre på bilar tror inte Sofia Kerttu, konsumentvägledare i Umeå kommun.

– Vi har haft två bilkvällar tidigare. Den första var bara för tjejer och den andra var då en blandad klass. Och den första bilkvällen kom det jättemycket frågor, men på den blandade bilkvällen ställde tjejerna mycket mindre frågor. Därför valde vi nu att göra en till bilkväll bara för tjejer. Sen ska vi ha en till öppen klass till hösten, eller om den blir bara för killar det får vi se.

Roger Eriksson och Daniel Viklund arbetar som besiktningstekniker på Bilprovningen, och de har också en uppgift under kvällen.

– Ja vi ska ju försöka tala om för tjejer som har tänkt köpa en bil ungefär vad som kan vara vanliga fel på bilar och risken med att köpa dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".