Fackförbundet Unionen har varslat sina medlemmar på Svensk bilprovning om strejk. Foto: JanErik Henriksson/Scanpix
Umeå

Bilprovningsstrejken ett faktum

0:40 min

Från och med klockan fyra i eftermiddag befinner sig fakförbundet Unionen i strejk med Svensk bilprovning. Det meddelar bilprovningens informatör.

Nu på eftermiddagen kom Unionen överens om ett avtal med Almega, som är arbetsgivare för Unionens medlemmar på SR och SVT, men för bilprovningen hann tiden rinna ut.

P4 Västerbottens reporter var på plats på bilprovningen på Ersboda i Umeå strax före strejkutbrottet, och träffade platschef Micke Hultin.

– Det lutar ju åt att det blir strejk vid 16.00.

Och det betyder att dina anställda går hem helt enkelt?

– Ja, precis. Det blir ingen personal kvar alls då.

Ni har haft fullt upp här under dagen?

– Definitivt, det är ju den tid på året när vi har som mest att göra, så det är väldigt olyckligt så.

Vad säger kunderna då?

– Vi börjar ju märka lite oro hos kunderna, som är orolig för körförbud och sådär. Men det är ju den nionde maj idag, och slutsiffra tre får körförbud vid månadsskiftet, och det är ju några veckor kvar dit. Så vi får hoppas att det blir kortvarigt, så inte så många kunder blir drabbad.

I Umeå är det bara Ersboda som berörs, eftersom det hör till den gamla bilprovningen, Bilprovningarna på Västerslätt och Teg ingår i de nya så kallade kluster som ska säljas ut. Men så småningom, den femtonde maj, kan även dessa tas ut i strejk.

Dessa anläggningar berörs

Av Västerbottens elva bilprovningsanläggningar tas följande sju ut i strejk:

Lycksele, Åsele, Vilhelmina, Storuman, Sorsele, Tärnaby och Umeå-Ersboda.

Anläggningarna i Ånäset, Skellefteå och Norsjö samt Umeå-Teg och Umeå-Västerslätt kommer inledningsvis att hållas öppna, men om ingen överenskommelse slutits tas även dessa ut i strejk den 15 maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista