1 av 4
Lokala råvaror i maten i Pengsjö
2 av 4
Frysen fylld av nöt, älg och lammkött i Pengsjö Foto:Inga Korsbäck/SR
3 av 4
Susanne olofsson förbereder lunchen Foto:Inga Korsbäck/SR
4 av 4
Skolmat av lokala råvaror i Pengsjöskola Foto: inga Korsbäck/SR
Vännäs

Fortsatt ekologisk mat till skolever i Pengsjö

1:20 min

Mer ekologiskt odlade råvaror från lokala och regionala leverantörer i skolköket. Det var målet för det tvååriga projektet som Sussie Olofsson, kock i Pengsjö skolas kök, var initiativtagare till. Ett mål man nådde bland annat tack vare att man inte slaviskt behövde följa de upphandlingar som gjorts.

– Under projekttiden då jag hade ekonära skolmat hade jag träffat en överenskommelse med dom stora som vi gör våra upphandlingar med. Och det handlade om att jag fick gå utanför avtalen och handla säger Sussie Olofsson.

Att slippa gällande upphandlingar gjorde det möjligt att öka andelen lokal-och regionalt producerade råvaror till hälften av alla dom råvaror som användes i skolas kök. Utvärderingen visar att maten blivit knappt en femtedel dyrare.

Projektet i Pengsjö finansierades med EU-pengar. Nu är både pengarna och projektet slut. Men Sussie har nu fått uppdraget att undersöka hur det går att köpa in närodlade råvaror utifrån gällande skolmatsupphandlingar i Vännäs kommun.

– Jag är ganska säker på att jag kommer att få en betydligt lägre ekologisk andel, men har jag bara själv kunskap så kan jag ju handla en del lokalproducerat - beroende på vad jag nu anser är lokalproducerat. En stor jätte som Servera anser ju att de fyra norra länen är närodlat och det ger ju ett väldigt stort område för mig att handla på.

Så det blir att rätta munnen efter matsäcken?

– Ja, men har den kunskapen så kan du ju få till det!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista