1 av 2
Anders Ågren (M) kommunalråd i Umeå. Foto Tommy Engman/SR.
2 av 2
Erik Bergqvist, socialdemokratisk ordförande i Region Västerbotten. Foto: Region Västerbotten
Umeå-Vasa

"Svenska regeringen måste ta sitt ansvar för Kvarkentrafiken"

1:45 min

Den svenska staten måste ta ansvar för Kvarkentrafiken och skjuta till pengar. Det är Umeå kommuns och Region Västerbottens slutsats när den finska statliga utredningen presenterat sin mellanrapport.

– Jag tycker att man har tagit ett väldigt stort ansvar både från kommun och region, och från Finlands nationella nivå, men Sveriges nationella nivå måste ju faktiskt säga att det här är en viktig färjeförbindelse och vara beredd också att vara med och betala den, säger Erik Bergkvist, socialdemokratisk ordförande i Region Västerbotten.

Det här att det handlar om två städer, det köper inte riktigt du?

– Nää. Jag menar, hamnarna ligger ju alltid på ett speciellt ställe men det här stråket det sträcker sig ju från Norge in i Ryssland och faktiskt vidare in i Kina så att det är en del i en lång transportled, säger Bergkvist.

Även från Umeå kommun tittar man uppfordande på den svenska regeringen. Anders Ågren är moderat oppositionsråd:

– Från Umeå kommuns sida så har ju vi tagit ett stort ansvar de senaste åren när Umeå kommun har stått för den svenska stödfinansieringen. Det är klart att vi även fortsättningsvis kommer att göra vårt till för att trygga trafiken - men som sagt vi förutsätter att den svenska regeringen tar sitt ansvar.

Behovet av nya finansiärer lyfts fram i mellanrapporten. Men stöd från staterna - och EU - blir nödvändigt. I september ska arbetsgruppen lägga fram slutrapporten för den finska kommunikationsministern.

– Det pågår ju nu regeringsförhandlingar på den finska sidan, har jag förstått, när det gäller deras statsbudget och det är klart där är det ju naturligtvis viktigt att få med den här biten men där finns det ännu inga löften.

– Det är ju en sak att klara det här kortsiktigt, som arbetsgruppen föreslår så gäller det att få fram ett stöd som gäller de två åren som ligger framför oss. Men sen är det ju också i nästa steg att man helt enkelt måste kunna investera i en ny färja, och det är det mer långsiktiga arbetet, att då föra upp det på statlig nivå så att vi även kan få EU-stöd, säger Anders Ågren, moderat kommunalråd i Umeå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista