Anna Lindh och Raju Aryal. Foto Lari Honkanen/SR.
Skellefteå

Projekt stödjer utrikesfödda akademiker

Projekt för nyanlända akademiker
1:28 min

Två nyanlända akademiker har genom ett nytt projekt fått anställning i Skellefteå. Under 18 veckor pågick pilotprojektet Compnet som var ett samarbete mellan arbetsförmedlingen, Luleå tekniska högskola och Skellefteå kommun. P4 Västerbotten har träffat en av de som fick jobb via projektet.

– Det vart väldigt bra, vi hade nog inte räknat med att det skulle bli så många samarbetspartners och att det skulle falla så väl ut som det gjorde, säger Anna Lindh, etableringshandläggare på arbetsförmedlingen i Skellefteå.

Ett vanligt problem för nyanlända när det gäller att hitta jobb är svårigheter att få sin utländska utbildning validerad. Hos invandrare i Sverige med akademisk utlandsutbildning, är det bara hälften som har ett jobb som motsvarar deras kompetens, ett problem som projektet Compnet är tänkt att råda bot på i Skellefteå.

I projektet, som pågick under 18 veckor, ingick 10 veckors utbildning i geografiska informationssystem och åtta veckors praktik på lantmäteriet. Och det är också där som de två personoerna som ingick i pilotprojektet nu har fått jobb. En av dem är Raju Aryal som tidigare var rektor på en skola i Nepal.

– Vi hade ingenting att göra här, sen gjordes det här projektet för oss, sen fick vi utbildning och de hjälpte oss att koppla till arbetsplatser och vi chansen att ha praktik, säger Raju Aryal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".