Efter en kort vansinnesfärd krockade mannen med en annan bil där det satt en familj. Foto: Peter Öberg/SR.
Umeå

Tumult när vansinnesföraren greps

Den man som igår stal en bil från en kvinna i Umeå för att sedan krocka med en annan bil på E4an hade rymt från polisens tillnyktringsenhet på sjukhuset. När mannen skulle gripas uppstod tumult när polisen brottade ner mannen och satte handbojor på honom.

En stund före kraschen hade mannen rymt från polisens tillnyktringsenhet (TNE) som ligger på sjukhuset. Varför han var inlagd där är inte känt, det var inte polisen som hade lagt in honom.

– Polisens tidigare uppgifter om att han hade rymt från en psykiatrisk avdelning stämmer alltså inte, säger Ola Kleinert, jourhavande förundersökningsledare.

Det var vid 13-tiden igår som mannen krossade en fönsterruta, hoppade ut på ett tak och flydde ner till centrala Umeå där han tilltvingade sig en bil.

Kan man bara rymma från TNE på det viset?

– Det är ingen låst enhet på det sättet, det är ju inte som på psykiatrin, så han hade krossat en ruta och hoppat ner på ett tak och sprungit därifrån, säger Ola Kleinert.

Efter en kort färd i hög hastighet krockade mannen, som är född 1984, med en annan bil där det satt en familj på tre personer. Familjen fick föras till sjukhus för kontroll, men ska inte ha skadats allvarligt.

Mannen är anhållen men ligger på intensivvårdsavdelningen (IVA) på Norrlands Universitetssjukhus för vård. Han är misstänkt för drograttfylleri, vårdslöshet i trafik och bilstöld.

Det är oklart hur han mår, men han ska ha varit medvetslös efter krocken.

– När han sen kvicknade till uppstod tumult och polisen fick brotta ner honom och satte bojor på honom, säger Ola Kleinert.

Mannen är känd av polisen sedan tidigare men enligt Ola Kleinert jourhavande förundersökningsledare var han inte inlagd på tillnyktringsenheten av polisen. Han var då inte heller misstänkt för något brott.

– Jag vet faktiskt inte varför han var var inlagd för tillnyktring, säger Ola Kleinert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista